ARENYS DE MUNT FARÀ PEDAGOGIA PER MILLORAR LA RECOLLIDA SELECTIVA

Des de l’inici de la implantació del model de recollida selectiva porta a porta, a l’octubre del 2002, a Arenys de Munt es recicla més i millor. Si bé el percentatge del volum que es recicla cada any es manté, encara hi ha qui ho fa malament.

L’Ajuntament vol recordar que el rebuig només s'ha de treure el dissabte i que això no vol dir que el dissabte tot s’hi val, sinó que el rebuig són tots els residus que no es poden reciclar (realment només es tracta d'un 5% de la brossa que generem); és a dir, el dissabte no podem treure com a rebuig envasos, paper, orgànica ni trastos.

I també vol recordar que les àrees d'emergència on hi ha tots els contenidors de la recollida selectiva (matèria orgànica, paper/cartró, envasos, vidre i rebuig) excepcionalment les poden utilitzar aquells veïns i veïnes i comerços, només de forma particular (no empreses), que no puguin complir l'horari i/o el calendari establert.

Es per això que l'Ajuntament d'Arenys de Munt començarà una campanya d'inspecció dels abocaments de brossa que es fan al carrer en aquelles zones del poble on la recollida és porta a porta. El resultat és que són molts els veïns que no compleixen la normativa: hi ha qui deixa la brossa al carrer fora del dia i lloc indicat, abocaments en papereres o al costat dels contenidors de vidre.

L’Ajuntament obrirà un expedient sancionador, a particulars i a empreses, per avisar-los que no fan bé el triatge de la brossa i que això els pot suposar una sanció mínima de 75 euros per a domèstics i 150 euros per a comercials, segons l’ordenança municipal. En el cas d’industrials, les multes poden arribar fins als 60.000 euros, segons la Llei de Residus de Catalunya.

Amb aquesta política sancionadora, la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental pretén reduir les aportacions incontrolades de brossa al carrer, i millorar la recollida selectiva i la convivència entre els veïns.