LA PRINCESA CAVALLER de Sònia Moll

“Doncs no. No totes les princeses tenen el cabell llarg, ni totes són rosses. No és cert. Podríem dir que totes són boniques, però no com tu et penses, no com ho has vist a les pel·lícules. Perquè suposo que és a les pel·lícules que ho has vist, oi?, que les princeses són rosses i boniques i tenen el cabell molt llarg i sedós i duen vestits de gasa. Sí que és veritat que potser hauríem d'admetre que totes són boniques, però no així, saps?, no com et penses, no rosses i etèries i volàtils”

Arran d’aquest petit text estret del preciós poema de Sònia Moll titulat “la princesa cavaller” volem parlar una mica de la polèmica que s’ha encetat en els mitjans de comunicació arrel de la proposició feta per la Cup de Manresa al ple de l’ajuntament  per a donar informació i promoure diferents mètodes de recollida de sagnat.

Aquesta proposició ha obert el debat i ha donat visibilitat a un tema tabú: la menstruació. Un tema que l’heteropatriarcat ha deixat a l’ombra de la societat, inventant la creença que la regla és un tema del qual ens n’hem d’avergonyir... Una mostra més de l’opressió patriarcal en les dones. La menstruació ha estat estigmatitzada i hem de trencar mites.

El fet és que els mètodes utilitzats habitualment, tampons i compreses, que són productes de primera necessitat, tributen l’iva màxim. Des de la Cup mantenim que aquests productes, a més a més de ser perjudicials per la salut degut a l’ús prolongat, són insostenibles pel medi ambient i tenen un preu excessiu.

Està clar que els mètodes que proposem, copa menstrual, compreses de roba, esponja marina, no són popularment coneguts i defensen un altre concepte en aquest tema. I és evident que les empreses multinacionals que venen tampons i compreses no volen substituir-los massivament per uns productes més barats, reutilitzables i no contaminants.

És per aquest motiu que un gest que pot semblar simplement quotidià, resulta tant i tant ideològicament i radicalment feminista, ecologista i anticapitalista. Des de l’empresa que lidera la distribució online de copes menstruals amb seu a Mataró indiquen que les vendes s’han triplicat en les últimes setmanes. Ho celebrem. Recolzem la iniciativa dels nostres companys de Manresa, els hi aplaudim la proposta i agraïm que hagin obert aquest debat.

No ens avergonyim de tenir la regla, i volem que les nostres filles tampoc sentin pudor. Hem d’educar a nens i nenes per trencar estigmes. La regla no és un anunci de televisió amb noies ballant entre rajos de colors, no, és dolor i sang. Construïm-nos i alliberem-nos com a dones, sols l’educació podrà fer avançar la societat cap al feminisme.

I ara sí us podem dir que nosaltres tenim l’honor cavallerós de ser DONES, de ser les princeses cavaller, i que el nostre sagnat no és blau, sinó ROIG, ben ROIG.

 

Assemblea de la CUP Arenys de Munt

Maig de 2016