MOCIÓ CONJUNTA DELS GRUPS CUP I PSC PER TAL DE PRENDRE MESURES PER LES ADMINISTRACIONS ENVERS LA SITUACIÓ CREADA PEL COVID-19.

El darrer Ple del passat més de maig de 2020, per unanimitat de tots els grups municipals es va aprovar la moció presentada per la candidatura d’unitat popular per la derogació de la LRSAL i la Llei d’estabilitat pressupostària com a mesura necessària per afrontar la crisi social i econòmica actual. 

L’actual situació de crisi sanitària que encara vivim, fa necessari el fet de  destinar tots el recursos públics per tal de garantir les necessitats bàsiques  d’una gran part de la població així com la reactivació social i econòmica tant a  nivell municipal, comarcal, provincial i estatal.  

L’administració local té un pes cabdal a l’hora de cobrir aquestes necessitats i  alhora ser el motor de reactivació comercial i social dels municipis, essent  que ara mes que mai cal articular els mecanismes per derogar la Llei de  Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local i la Llei d’Estabilitat  Pressupostària, així com instar al govern estatal i autonòmic a prendre  mesures concretes d’acció amb la finalitat d’augmentar la capacitat  pressupostària del món local i poder fer ús del nostre superàvit de 2019  sense cap limitació, flexibilitzant amb això la rigidesa de la regla de la  despesa i de l'estabilitat pressupostària, per contribuir amb el nostre estalvi  per cobrir les necessitats de les persones més vulnerables i completar la  dotació en material i efectius d’aquells serveis municipals més necessitats de  reforçar. 

Amb el retard que ha provocat la crisi del COVID en l'aplicació del calendari  fiscal i de tributs es produirà un desequilibri pressupostari. I per tant, serà  impossible per molts ajuntaments complir amb la Llei Orgànica d'Estabilitat  Pressupostària i Sostenibilitat Financera. Afegint l’interrogant que ara tenen  els ajuntaments sobre què passarà amb aquells (el 80% dels consistoris) que tenen un Pla Econòmic i Financer (PEF) per haver-se saltat la regla de la despesa i que amb la situació actual evidentment no podran complir. Com és  el cas d’Arenys de Munt. 

És cert, que en part, el Govern de l'Estat ja ha aprovat la possibilitat d'utilitzar  una part del superàvit per a que les Corporacions Locals puguin destinar una  part del seu superàvit de l'exercici 2019 a finançar les ajudes econòmiques i  totes les prestacions de serveis gestionades pels serveis socials d'atenció  primària i atenció a la dependència, però no n’hi ha prou.  

En aquest sentit, és també necessari reformular el pressupost que tenia ja  previst el Govern de la Generalitat per tal d’adequar-lo a la nova etapa que  engeguem enmig d’aquesta triple emergència sanitària, social i econòmica  sobrevinguda i que patim, així des del món local defensem que de cara a  entomar l’etapa progressiva del desconfinament i la recuperació econòmica i  social del país, ens cal un nou pressupost de reconstrucció de país. 

I no només això, sin o que considerem cal prendre mesures com invertir en el  procés de digitalització de les PIMES; impulsar el turisme (sobretot aquell de proximitat); renegociar els préstecs concedits per la Generalitat de Catalunya als Parcs científics i tecnològics de Catalunya per tal que puguin alleugerir els períodes de pagament i així fer front als possibles ajornaments o impagaments dels lloguers per part de les empreses instal•lades als parcs empresarials; ajuts per la investigació i recerca; la creació Pla de suport acordat amb les Universitats catalanes per garantir l’accés a l’ensenyament el proper curs, entre altres. 

Es per això, que volem passar a l’acció, i els grups municipals de CUP i PSC,  proposem l’adopció dels següents acords: 

1r.- Promoure una proposta de reforma integral de la Llei de bases de règim local i una reforma de la Llei d'hisendes locals per recuperar el principi d’autonomia local, que permeti agilitzar el fet que les administracions locals disposin de recursos addicionals provinents del Fons de Cooperació Local i dotar de major flexibilitat en els criteris de despesa.

2n.- Establir un nou Fons Català per a la Reconstrucció social i econòmica. Inversió pública que permeti integrar tots els ajuts i crèdits extraordinaris públics europeus, estatals, autonòmics per fer front a les conseqüències de la COVID-19. El Fons ha d’ordenar i donar coherència a les polítiques de reconstrucció i pot actuar com a finestreta única per les administracions locals i/o empreses. 

3r.- Renegociar amb caràcter immediat els préstecs concedits per l’ICF i Avalis a PIMES i treballadors autònoms afectats per la crisi sanitària de la Covid-19; 

4r.- Accelerar el pagament de les factures pendents del conjunt de la Generalitat amb proveïdors, la xifra de les quals augmenta fins a 2.400M €; 

5è.- Crear una línia d’ajuts específica per al pagament de lloguers d’establiments i instal•lacions empresarials per part de PIMES i autònoms; 

6è.- Crear una Línia d’ajuts per PIMES i per autònoms, facilitant l’accés a aquells que, des de l’inici de l’estat d’alarma, hagin vist reduïda la seva facturació en un 75 % comparat amb el mateix període de l’any anterior. 

7è.- Crear una Línia d'ajuts per ajudar al procés de digitalització de les PIMES; 

8è.- Crear un Pla de xoc urgent i específic pel sector comercial i de la restauració; 

9è.- Revisió del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya per a prioritzar les mesures i campanyes de promoció que fomentin el turisme interior, tant per a l’any 2020 com per al 2021. Cal promocionar la gastronomia, cultura, comerç i esport de proximitat; 

10è.- Establir un mecanisme de renegociació dels préstecs concedits per la Generalitat de Catalunya als Parcs científics i tecnològics de Catalunya per tal que puguin alleugerir els períodes de pagament i així fer front als possibles ajornaments o impagaments dels lloguers per part de les empreses instal•lades als parcs empresarials; 

 

11è.- Crear una línia d’ajuts per a la investigació i la recerca de la COVID-19. 

12è.- Aprovar, de manera immediata, un Pla de suport acordat amb les Universitats catalanes, per tal de garantir als més de 200.000 estudiants universitaris l'activitat acadèmica fins a finals del curs 2019-20, així com l’inici del curs 2020-21 

13è.- Combatre la competència, el frau i l’evasió fiscal. A Catalunya, impulsant la creació del consorci tributari que preveu l'Estatut. És el moment d’enfortir i de millorar el funcionament de les administracions públiques amb major transparència i accessibilitat digital, alhora que desenvolupem la millor col·laboració publicoprivada per abordar objectius públics d’interès general. 

14è.- Publicar i difondre aquests acords a través de tots els mitjans  municipals i comunicar-los, al Parlament de Catalunya, a tots els grups  parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Consell Comarcal del Maresme  i als diferents grups comarcals del Maresme. 

Tot i això, el Ple acordarà allò que cregui convenient.