PREC QUE FORMULA LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR PER FER UNA PROPOSTA DE TRANSPARÈNCIA I CLAREDAT EN L’ACCÉS A LA INFORMACIÓ

La transparència, és a dir, l’accés a la informació vinculada a l’activitat política per part de la ciutadania, és un dels pilars fonamentals del procés democràtic. Mitjançant l’accés a la informació es pretén un major control ciutadà sobre les institucions i un apoderament de l’acció política per part dels ciutadans.

 

La Generalitat de Catalunya té, des del 2014, dos portals de transparència actius dins del programa Govern obert. Així mateix, l’ajuntament d’Arenys de Munt té la transparència com un dels seus eixos de funcionament dins del Codi de Bon Govern Local, amb publicacions regulars de documents oficials i una regidoria dedicada a aquest afer.

 

Tanmateix, entendre transparència com la simple publicació de documents oficials pot donar una falsa impressió de transparència que no és real ja que aquesta informació corre el risc de no ser visible i, per tant, inútil per l’usuari que no en pot fer un ús adequat de la informació. A més, la majoria de documents oficials, sobretot aquells amb temàtica legislativa, tenen un estil lingüístic complex i amb contínues referencies a legislacions i decisions anteriors (en la gran majoria de casos no es troben continguts en el mateix document) que fa la seva lectura lenta, tortuosa i, a la pràctica, incomprensible per al ciutadà mitjà. La majoria d’ajudes de les quals els ciutadans es podrien beneficiar o a les quals tenen dret, queden així inaccessibles per un mur format per llenguatge incompressible i excessius requeriments burocràtics que tenen un efecte revulsiu contra possibles aplicacions. La gent més necessitada és, amb freqüència, aquella amb més dificultats per accedir la informació, comprendre-la o tenir els excessius requeriments burocràtics.   En un món en que l’accés a la informació és cada vegada més important i on la gent demanda una major implicació en els processos de decisió democràtics i de creació de legislació, la transparència és una condició fonamental per exercir-lo correctament.

 

La publicació de documents que són difícils de comprendre per el ciutadà, crea una falsa transparència que no apropa el ciutadà a la política i permet un control efectiu de les institucions. La burocràcia en les aplicacions es considera essencial per salvaguardar l’abús de les ajudes, però una burocràcia complexa té un efecte contrari evitant que les persones a les quals les ajudes estan dissenyades i destinades hi pugin accedir. Aquest problema ja s’ha detectat en altres països, com el Regne Unit que, des del 2013 van desenvolupar les iniciatives legislatives conegudes com a “Good Law”, l’objectiu del qual es simplificar els documents legislatius fent-los més clars i coherents (fins i tot si cal, amb documents explicatius a part) per tant per fer la informació continguda en els documents, i no només els documents, realment accessibles al ciutadà o la “Better Regulation Law” que es va fer amb l’objectiu específic de comprendre millor la creixent regulació mediambiental derivada de la DEFRA britànica. Aquesta legislació va ser ampliada el 2015 per ser adoptada pels ens locals del Regne Unit (Councils, similar als nostres ajuntaments) i el 2018 el seu esperit ha estat incorporat a la Unió Europea dins dels seus esforços de simplificació legislativa (Interinstitutional Agreement on Better Law-Making).

 

Malgrat que la mida i la legislació dels ens locals és relativament més petita (quantitativament) en comparació amb organismes d’àmbit superior (Consell comarcal, Diputació, Generalitat...) les normatives que es generen des de l’ajuntament (i les d’àmbit superior del ens responsable d’aplicar) tenen un impacte directe sobre la vida dels vilatans, per tant, és primordial que aquests entenguin les normatives que del ajuntament emana i aplica (directament o per designació) ) i que puguin accedir de la manera més fàcil possible.

 

Creiem que reduir la complexitat dels textos que es publiquen per part de l’ajuntament i reduir les traves burocràtiques farà que aquest sigui plenament transparent, ajudarà als vilatans a entendre més fàcilment la legislació i normes existents, al igual que els seus drets i obligacions, incrementar i facilitar l’accés a judes d’aquells col·lectius més necessitats alhora que aproparà la institució millorant la salut democràtica del consistori.

 

Per aquesta raó el Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular d’Arenys de Munt prega al govern i especialment a la regidoria de transparència el següent:

 

Que l’ajuntament faci tots els esforços necessaris per simplificar els textos normatius o de rellevància per a la ciutadania que es publiquin seguint criteris ja establerts en altres òrgans (veure figura annexa) ) i simplificar els tràmits burocràtics que depenguin del ajuntament. Entenent que la simplificació es pot fer directament en el text oficial, com a annexa del mateix o com a document individual, assegurant-se que el document quedi correctament identificat i accessible per a l’usuari; i havent de considerar el mateix procediment en aquell text legislatiu no emès pel Consistori, però que sigui de rellevància pel dia a dia dels ciutadans.