PREGUNTA QUE FORMULA LA CUP PER SABER QUINA ÉS L’ESTRATÈGIA DEL GOVERN PER MILLORAR LA RECOLLIDA SELECTIVA DE RESIDUS PORTA A PORTA

Abans de formular la pregunta ens agradaria fer uns seguit de reflexions perquè el govern les pugui tenir en compte al respondre.

Actualment el percentatge de recollida selectiva recollida al municipi se situa al voltant del 45% i que el Programa General de Prevenció i Gestió dels Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT) estableix que l’any 2020 hem d’estar a un 60% de la recollida selectiva ja que el preu per cremar els residus augmentarà considerablement.

Diversos particulars, comerços, establiments de restauració i indústries no duen a terme la recollida selectiva de manera correcta i prefereixen llençar tota la brossa sense reciclar el dia de recollida del rebuig (dissabte).

S’ha detectat que les àrees d’emergència no funcionen correctament i es converteixen en abocadors tal i com el govern municipal ha comentat diverses vegades.

Entenem que és necessari fer una campanya potent per fomentar no només la recollida selectiva de residus sinó també el respecte pel medi ambient i el consum responsable, que arribi a tots els nivells de població: infants, joves, adults i gent gran. Des que es va implantar la recollida selectiva porta a porta no s’han fet més tallers i projectes comuns a totes les escoles municipals (Escola Bressol, Escola Sobirans, Escola Sant Martí i Institut Domènec Perramon) ni tampoc s’ha vist una campanya continuada a peu de carrer, amb particulars, comerços, establiments de restauració i indústries.

Sabem que hi ha un interès per tal de dotar GUSAM de recursos suficients per acabar municipalitzant el servei de la recollida selectiva porta a porta però no se’ns ha especificat com es farà ni amb quins terminis.

Desconeixem si el govern sancionarà aquells particulars, comerços, establiments de restauració i indústries que facin malament la recollida selectiva de manera reiterada llençant tot tipus de deixalles al rebuig.

Veiem que l’actual calendari de recollida selectiva no s’ajusta a les necessitats reals de la població actual d’Arenys de Munt:

  • El dia de rebuig cau en cap de setmana que és quan la gent del poble aprofita llençar totes les brosses, és notable que el dissabte a la nit és quan més persones hi ha al carrer ja que la majoria de locals de restauració tenen obert fins més tard però la brossa fa l’efecte de tenir un poble brut i deixat, cosa que perjudica la imatge que donem a la gent que ve d’altres municipis.
  • També veiem que quan es generen més residus de paper i cartró és el cap de setmana, fet que es pot comprovar veient que el dissabte, dia del rebuig, es llença una gran quantitat d’aquests residus, per això pensem que seria més adient moure la recollida d’aquests al cap de setmana i que no sigui entre setmana.
  • Potser ens hauríem de plantejar un tercer dia de recollida d’envasos ja que, mal ens pesi, són els residus que més es produeixen i degut que només hi ha dos dies d’aquests molta gent aprofita per llençar-ne també al dissabte.
  • Ens agradaria que es contemplés la idea de recollir porta a porta altre tipus de residus com el vidre (així es podrien retirar els contenidors dels carrers) i l’oli de cuinar usat (ja que no totes les persones del municipi poden anar a dur-lo a la deixalleria).

Plantejades totes aquestes reflexions preguntem al govern i a la regidories de medi ambient, educació, acció social i comerç el següent:

Hi ha una estratègia concreta per abordar la situació actual de la recollida selectiva porta a porta i així poder arribar al 60% en un any?